Biokávé

AZ EURÓPAI BIO CERTIFIKÁCIÓ

A biogazdálkodás EU logója a fogyasztókra nézve bizonyítékkal szolgál az élelmiszerek és italok eredetéről és minőségéről. A termékeken található logó garantálja az ökológiai gazdálkodásról szóló EU Szabályozásnak való megfelelőséget.

2010. júliusától minden, az Európai Unió területén előcsomagolt bio élelmiszeren kötelezően fel kell tüntetni az EU bio logóját. Ezenkívül önkéntes alapon feltüntethető a logó a nem az EU területén előcsomagolt árukon ill. a harmadik országokból származó bármely bio terméken is.

Az európai uniós bio logót és a tagországok által használt egyéb bio logó arra szolgál, hogy a fogyasztók számára láthatóvá tegye a csomagoláson a bio élelmiszerek megkülönböztetését.

EZÉRT AZOK A FOGYASZTÓK, AKIK EU LOGÓVAL ELLÁTOTT TERMÉKET VÁSÁROLNAK, BIZTOSAK LEHETNEK ABBAN, HOGY:
az összetevők legalább 95%-a ökológiai termesztésből származik,
a termék megfelel a felügyelet hivatalos szabályainak,
a termék közvetlenül a termelőtől származik vagy zárjeggyel ellátott csomagolásba lett csomagolva,
a termék a termelő ill. a feldolgozásra jogosult vagy az eladó nevét és a felügyeleti szerv kódján szereplő nevet tartalmazza.
2010. július 1. napjától kötelező feltüntetni az EU bio logóját az előcsomagolt élelmiszereken.

További információk: http://ec.europea.eu/agriculture/organic/home_it (http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_en)

A JUTA BIO CERTIFIKÁCIÓ

A kávét közvetlenül a termelőtől beszerezni hatalmas feladat elé állítja az embert, ehhez nagyon sok szenvedély kell és igazi hit. Ezért született a Pascucci-nál a Juta Bio, amely minden olyan termékünkön feltüntetésre kerül, amely ökológiai gazdálkodásból származik, ahol a környezetet védik és a biodiverzitás megőrzése érdekében közvetlenül a termelőtől szerezzük be a nyersanyagot, akinek munkáját így jobban elismerjük és a fogyasztókat tájékoztatjuk arról, hogy milyen értékkel bírnak a termékek. Minden kávészem juta zsákokba csomagolva érkezik a vállalatunkhoz. A szellősen szövött, szagos és érdes juta zsák minden kávépörkölő számára az igazi értékeknek, azaz a nyers kávé értékes összetevőinek a megőrzője.

MIÉRT ÉPPEN BIO?

A GENETIKAI ÁLLOMÁNY VÉDELME ÉRDEKÉBEN

Akik az előző évszázad hatvanas éveiben születtek, azaz az ötvenesek, a szüleiktől az életükön kívül egy másik hatalmas ajándékot is kaptak: egy érintetlen, egészséges, természetes genetikai állományt. Hiszen a metropoliszok és a nagy ipari komplexumok világán túl a civilizációnkban még nem volt fertőzött a levegő, a föld, azonban ez megváltozott és a genetikai állományunk módosult, és a szintetikus gyógyszerek és szennyezett festékek, amelyekkel a házainkat festettük ki, ezt tovább fokozták.

ORGANIKUS ÉLELMISZER

Bio termesztőnek lenni azt jelenti, hogy nem monokultúrával termeszt a termelő, nem használ gyomirtószert, növényvédő szert, műtrágyát. A hagyományos, nem ökológiai élelmiszerekkel való táplálkozás hatásai több nemzedéken át fenn fognak maradni: allergiák, étel intolleranciák, terméketlenség, az immunrendszer alulműködése, genetikai mutációk 3-4 generáción át. A biotermesztő olyan ember, aki jól akarja végezni a munkáját, nemcsak mennyiséget, hanem minőséget is akar előállítani.

A BIOÉLELMISZERT FOGYASZTÓ ÉS A SZOLIDARITÁS

Az a fogyasztó, aki a bio élelmiszereket részesíti előnyben, tudatosan él, jót tesz az utódaival és a napi döntései során a bio termesztőket előnyben részesíti annak ellenére, hogy ezek a termékek drágábbak. Ezek a termékek azért drágábbak, mert mivel egyenlőre még csak az össz fogyasztás 2-3 %-át teszik ki, még nem érték el azt a volument, ami az előállításuk költségeit csökkenthetné.

A BIO AZ EGYETLEN GÁTJA AZ OGM TERJEDÉSÉNEK

A bio termesztők és fogyasztók, talán éppen az egészséges táplálkozásuknak köszönhetően, még rendelkeznek azzal a képességgel, hogy választani tudjanak a jó és nem jó között. Ífy határozottan ellenzik a génmódosított élelmiszerek szabad termelését és kereskedelmét. Tisztán látják azt, hogy ezek az élelmiszerek nem alkalmasak az éhező szájak betömésére, hanem a Föld genetikai állományára rendkívül károsan hatnak és eszközt biztosítanak az élelmiszerekkel való rendelkezés egyeduralmához.
Hiszen mi okozza az üvegházhatást, a Föld felmelegedését, a jéghegyek olvadását, amely kihatással van az élővizekre, az élőlények táplálkozására és az egész életünkre? Minden olyan méreg, amit előállítunk, amit a növényekkel és a földdel és velünk, emberekkel is belélegeztetünk. Az evés nemcsak a vetést, betakarítást, átalakítást és megfőzést jelent.” Az evés ajándék, spiritualitás, barátság, testvériség, szépség, melegség, tudatosság, egyszerűség, társaság. Azonban kínszenvedéssé válik, ha az ipari termelésre bízzuk az elkészítését, amikor az ételeket tartósítószerekkel, színezékekkel, szintetikus aromákkal tömjük tele. Amikor egy étkezésre nem szánunk 7-8 percnél többet „(idézet Gino Girolomoni „Makaróni, víz és liszt” című könyvéből).