Kávé ABC
Az alábbi összeállításban igyekeztünk a legismertebb kávé italokat és kávé specialitásokat bemutatni. Egyes italok elkészítésénél lehetnek eltérések a helyi szokásoknak megfelelően. Jelen esetben az olasz kávéiskola iránymutatásait vettük alapul.
Espresso
Legtöbb kávés ital alapja. 7-11 gramm kávéból készítik, mely a tradicionális olasz sztenderd szerint 25-30 mp alatt folyik le. Jó elkészítve, tömör, mogyoróbarna krém fedezhető fel az ital tetején.
Mennyisége: 30 ml.
Ristretto
Az eszpresszóhoz képest rövidebb ital, melynek íze intenzívebb. Készítése hasonló az eszpresszóhoz (őrlésfinomítással tökéletesíthetjük), kevesebb vízzel készül.
Mennyisége: 20 ml.
Doppio
Dupla eszpresszó, 14-22 gramm kávéból készül, dupla szűrővel. Cappuccinos pohárban szervírozzák.
Mennyisége: 60 ml.
Café lungo (hosszúkávé)
30 ml forró víz alapra presszókávét készítenek. A presszókávét a csésze oldalára folyatva a kávé krémje tovább megmarad az ital tetején.
Mennyisége: 60 ml.
Americano
Hosszú kávé, több forró vízzel. 60 ml forró víz alapra presszókávét készítenek.
Mennyisége: 90 ml.
Espresso macchiato
Espresso kávé egy csöppnyi tejhabbal a tetején, ezért foltos eszpresszónak is nevezik. Íze karakteresebb a cappuccino-hoz képest.
Mennyisége: 40 ml.
Cappuccino
1/3 rész eszpresszó, 1/3 rész forró tej és 1/3 rész tejhab, vagy ahogy manapság készítik: A tejet mikro-habbá gőzölve, 1/3 rész eszpresszót 2/3 rész mikro-habbal díszítenek, mellyel különféle mintákat öntenek az ital tetejére, különlegességképpen. Utóbbi változatot flat white-nak is nevezik.
Mennyisége: 90 ml.
Latte Machiato
Nagy méretű, hosszú pohárba tejhabot öntenek, melynek az aljára leülepedik a forró tej, erre óvatosan rácsurgatják az eszpresszót, mely befolyik a tejhab és a forró tej közé, egy háromrétegű (tejhab, eszpresszó, tej) italt eredményezve.
Mennyisége: 300 ml.
Caffé Latte (tejes kávé)
Eszpresszó alapra, gőzölt meleg, vagy hideg tejet öntenek. Nagyméretű hosszú pohárban vagy bögrében szolgálják fel.
Mennyisége: 200-300 ml.
Cafe au lait
Dupla eszpresszó kávé, hasonló mennyiségű gőzölt tejjel. Ízében a latte-val ellentétben a kávé dominál.
Mennyisége: 120 ml.
Caffé Coretto
Eszpresszó ital, alkoholos változata. A leggyakrabban egy kis grappát (olasz törkölypálinka) öntenek az eszpresszóhoz, de helyi szokásoktól függően használnak hozzá más, az eszpresszó ízvilágához illő likőrt, párlatot is.
Mennyisége: 40 ml.
Caffé Cortado
Eszpresszó, tejhabbal a tetején. Több tejhabot használnak, mint az eszpresszo machiato esetében.
Mennyisége: 50 ml.
Moccacino
10 ml csokoládészirupra presszót készítenek, majd felöntik gőzölt tejjel és tejhabbal. A másik módszer amikor capuccinot készítenek sűrű tejhabbal, melynek a tetejét csokoládé sziruppal dekorálják.
Mennyisége: 90 ml.
Melange
Elkészítésének egyik legnépszerűbb módja , amikor egy hosszú pohár aljába mézet tesznek, majd Latte Macchiatot készítenek rá. A másik módszer amikor lungót (hosszú kávét), gőzölt tejjel és tejhabbal öntenek fel.
Mennyisége: 300 ml.
Irish Caffé (Ír kávé)
4 cl ír whiskey-ben 2 teáskanál barna cukrot karamellizálnak (gőzzel vagy meggyújtják) ezután hosszú kávét készítenek rá, majd a tetejére óvatosan, folyékonyra habosított tejszínt öntenek.
Mennyisége: 200 ml.
Affogato
Egy gomboc vanília fagylalthoz egy adag eszpresszót öntenek, melyet azonnal szervíroznak. Olasz nyelvterületen ezt az italt Affogato-ként ismerik.
Mennyisége: 60 ml.
Ice Caffé (jegeskávé)
Több ismert elkészítési módja létezik, a legkedveltebb, amikor egy gombóc vanília fagylaltra, hideg tejet öntenek, majd erre egy adag eszpresszót töltenek rá óvatosan. A tetejét tejszínhabbal díszítik.
Mennyisége: 300 ml.