A Kávé hatása

A mindennapok megszépítője egy csésze gőzölgő kávé, melynek a hiedelmekkel ellentétben rengeteg jótékony hatása van. Lássunk most ezek közül néhányat.

Parkinson kór

Bár jellemzően sokan azért tartják károsnak a kávét, mert ugye abban koffein van. Pedig ez a vegyület rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Bizonyított tény, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, 80 % -al kisebb a kockázata a Parkinson-kór kialakulásának. A betegség alap oka az, hogy a dopamin-szint csökken, és emiatt megszakad a kapcsolat az izmok és az idegek között. A koffeint a dopamin receptorokat stimulálja, így veszi elejét a betegségnek.

Epekő

A kávé bizony jótékonyan hat az epére is, aki átélt már epekőürítést, az az ellenségeinek sem kívánja ezt az érzést. A kutatások azonban bizonyították, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti az epekő kialakulásának veszélyét.

Cukorbetegség

Meglepő, de azok, akik rendszeresen isznak kávét, azok körében csökken a cukorbetegség kockázata, méghozzá 10 százalékkal. Ha a fogyasztás mértékét megemeljük napi 5-6 csészére, akkor ez az arány akár 50 százalék fölé is mehet. Más kérdés, hogy ekkora mennyiségű koffein már nem kifejezetten egészséges.

Antioxidánsok?

Bizony, akármilyen hihetetlen, a kávé, akár csak a jó minőségű csokoládé bizony telis-tele van antioxidánsokkal is. Ez azt jelenti, hogy segít megkötni a sokat emlegetett szabadgyököket, vagyis késlelteti az öregedés hatásait. Nem véletlen, hogy egy – egy, a hölgyek által kedvelt kozmetikumban is jelen van.

Antibakteriális

Bizony, a kávé antibakteriális hatásokkal is rendelkezik. Ezt pedig a trigonelli nevű anyagnak köszönheti. Így sikerrel veheti fel a küzdelmet a fertőzésekkel, baktériumokkal és vírusokkal szemben.

Felébreszt

Természetesen egyáltalán nem elhanyagolható, és a legismertebb hatása az, hogy felébreszti a fogyasztóját. A koffein hatása ugyanis az agyban koncentrálódik, és ennek köszönhetően elűzi a fáradság és az unalom érzését. Emellett növeli a koncentrációs képességet, enyhíti a fejfájást, és javítja az érzékelést. Sőt, még a feltételes reflexeket is gyorsítja, valamint csökkenti a reakcióidőt.

Izomstimuláló

Meglepő, de a koffeinnek nem csak az agyra van stimuláló hatása, hanem az izmokra is. Kutatások kimutatták, hogy a kávé, ugyanúgy, mint a fejben, az izmokban is elűzi a fáradság érzését. Erős hatásának köszönhetően ideális a sportolóknak is, hiszen éppen akkor hozza áldásos hatásait, amikor már úgy érezzük, nem bírjuk tovább. Ilyenkor egy erős fekete helyrebillenti a kedvünket, és eltünteti izmainkból a fáradság érzését.

Emésztés

Azok, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, jól tudják, hogy remek hatással van az emésztésre is. Agyi szinten is elősegíti az emésztést, hiszen hat az érmozgató idegekre, ráadásul serkenti az emésztőnedvek termelését, így reggel, délben és este is ajánlott a fogyasztása.

Fogyókúrához

Sokszor merül fel a kérdés, hogy egy erőteljes fogyókútra alkalmával vajon a kávéról is le kell-e mondanunk. Nos, a jó hír, hogy nem. Merthogy ennek a fekete italnak a kalóriatartalma elhanyagolható, így azok is bátran fogyaszthatják, akik éppen diétáznak, igaz, ahhoz nem árt lemondani az édesítésről, de hát akkor az igazi a kávé, ha minden egyes pillanatát élvezhetjük a markáns, kesernyés íznek. Emellett természetesen nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy emésztés elősegítő volta miatt még akár ajánlott összetevője is lehet a fogyókúrának. A kávé, amellett, hogy remek alkalmat kínál egy kis leállásra, beszélgetésre, még egy rakás jótékony hatással is van a szervezetünkre.